Hoe fietsvriendelijk zijn de Tielse supermarkten?

Eind 2023 heeft de Fietserbond Tiel een kort onderzoekje gedaan: 10 supermarkten werden op 8 criteria beoordeeld. Op basis van de resultaten zijn we in gesprek gegaan met de managers van de supermarkten en de gemeente.

Plusplunten: 2 supermarkten hebben een autovrije toegang voor fietsers: AH Passewaaij en Lidl Kranshof, 2 supermarkten hebben nietjes i.p.v. voorwielkillers: Jumbo en Aldi in winkelcentrum Westlede.

Maar helaas waren er vooral veel verbeterpunten:

  1. Te weinig en slechte parkeervoorzieningen: klanten willen hun (dure) fietsen veilig en comfortabel stallen en met een gerust hart gaan winkelen.
  2. Onveilige toegang over onoverzichtelijke parkeerplaatsen waar auto’s in- en uitparkeren en soms ook vrachtwagens rijden.
  3. Geen enkele supermarkt promoot actief het gebruik van de fiets terwijl onderzoek heeft aangetoond dat de lopende en fietsende klanten alles bij elkaar meer besteden dan de klanten die met de auto komen.

AH Passewaaij kwam als beste uit de bus terwijl AH Molenstraatje verreweg als slechtste uit de bus kwam. Bij het Molenstraatje is er een gedeelde verantwoordelijkheid: de gemeente is verantwoordelijk voor de (chaotische) situatie op de straat waar fietsers tussen de auto’s moeten manoevreren en AH is verantwoordelijk voor de situatie op hun (parkeer-) terrein. De gemeente geeft aan dat de situatie reeds is onderzocht.., AH geeft aan een grote renovatie te plannen en dan de fietsvriendelijkheid mee te nemen.

Ondertussen heeft de gemeente toegzegd om de parkeerplekken bij het winkelcentrum Westlede uit te breiden van 40 naar 100: een eerste stap in de goede richting!

 

Onderzoeksresultaten

Categorieën